Loading page ...

HjemForumNedlastningerTips & TriksTemaerKonkurranseHjelp
Google
Web Win-XP.no
Toggle Content
Toggle Content
   Toggle Content Medlemmer

Velkommen Anonym

Brukernavn
Passord


Medlemskap:
Ny i dag: 0
Ny i går: 0
Totalt: 24966

Personer pålogget:
Medlemmer: 0
Besøkende: 74
Søkeroboter: 2
Stab: 0
Administratorer pålogget:

Ingen administratorer er pålogget!

   Toggle Content Siste Fra Forumet
Treff for gamle kjente?
av BjerkneZ Okt 07, 2017

God Jul... igjen :)
av BjerkneZ Okt 07, 2017

God Jul til Win-xp.no!
av kentaarl Nov 12, 2016

Installeringsfeil.
av errenn48 Okt 17, 2014

Bare for morroskyld :)
av Skoony Sep 11, 2014

Flytting av windows 7 fra IDE til SSD--
av JonV Jan 13, 2014   Toggle Content Siste Kommentarer
  Win-XP.no starter en helt ny side
Av mirak
Mandag 28 Oktober @ 19:41

  Guide - Hvordan bruke USB 3G Mobilt bredbånd på PS3 eller XBOX360
Av czartery
Mandag 28 Oktober @ 08:38

  Spotify for film planlegges
Av czartery
Mandag 28 Oktober @ 08:38

  Guide - Hvordan sette opp kablet nettverk mellom Vista og XP
Av czartery
Mandag 28 Oktober @ 08:38

  Fengsel og erstatning for gutta bak The Pirate bay.
Av echeapsnpabacks
Lørdag 06 Juli @ 12:44


   Toggle Content Siste Fra Bruktmarked

 

SNIKKTITT PÅ WINDOWS SERVER 2003 R2

Skrevet av Fredrik Tirsdag 25 Oktober @ 11:14

Det nærmer seg lanseringen av Windows Server 2003 R2. Denne oppdateringen er ikke en ny utgave av operativsystemet, men en "Feature Release" som installeres på toppen av Windows Server 2003. I første omgang vil kjøp av Windows Server 2003 R2 bestå av to cd-plater, en med Windows Server 2003 med SP1 og en R2-cd. Om dette vil endre seg til èn cd-plate i fremtiden er sannsynlig.


Windows Server 2003

Ny funksjonalitet for enklere IT-drift

En snikktitt på Windows Server 2003 R2

Om du ønsker det kan du registrere deg og laste ned en ”Release Candidate” demo. Det du må være klar over med denne demoen er at den kun virker på 180-dagers testversjonen av Windows Server 2003.


R2 er ikke gratis

Olav TvedtLisensregler er ikke min sterke side, men Microsoft kunder med Software Assurance og Premier Customer får pakken gratis. Hva andre må betale er foreløpig ikke kjent. Heldigvis trenger man ikke å kjøpe nye CAL (brukerlisenser) når man tar dette i bruk, så prisen bør være overkommelig. Man skal også være klar over at ikke alle servere må oppgraders for å benytte seg av de nye funksjonene. For eksempel kan Print Management Console brukes mot alle printerservere fra Windows 2000 og oppover.

Med det første kan det virke som dette er en Service Pack 2 (SP2), men dette er ny funksjonalitet og oppgraderinger av eksisterende funksjoner som implementeres. Det er 16 nye funksjoner som blir lansert i R2. Her tar vi for oss noen av de mest aktuelle.


Print Management

Print management er en viktig jobb for IT-personell. Til nå har det vært en relativt tungvint jobb. Jeg kan ikke garantere at det plutselig vil bli morsomt, men ny funksjonalitet gjør at jobben vil bli mindre og ikke minst enklere.

Det nye Print Management Console gir en fantastisk oversikt, og kan lett skreddesys på måten som vist i bildet nedenfor, hvor jeg har lagt til en etasjevis inndeling av skrivere.

Man kan også lett sette opp at systemet automatisk skal sende mail eller utføre skriptoppgaver når visse kriteriene oppnås. Dette skjer for eksempel når skriveren får en feilmelding, dette gjelder ikke bare for skrivere på serveren hvor consolet kjører, men alle printservere i domene/skog og man kan i tillegg filtrere på IP-subnett.

Klikk for større bilde
Print Management-konsollet gir en sterkt forbedret og forenklet administrasjon av dine nettverksskrivere.


MMC 3.0

Microsoft Management Console har siden 2.0 vært et brukbart verktøy. Med versjon 3.0 går dette over til å bli et enda bedre verktøy. Som vi kan se i bildet nedenfor, har consolet fått flere seksjoner å spre informasjonen over. Dette er action feltet til høyre og links feltet helt nede i midten. Det kan deles annerledes avhenging av snap-in som blir lagt til. Brukere av ISA Server 2003 og MOM 2005 vil kjenne seg igjen i denne oppbygningen.

Alt er selvfølgelig dynamisk. Inne i motoren til MMC er det også forbedringer. Dette gjelder blant annet snap-in som blir sjekket for eventuelle feil, slik at bruker vil kunne velge mellom diverse muligheter dersom consolet rapporterer feil. Det eneste jeg er misfornøyd med, er at ”gamle” snap-in som AD User and Computers ikke er oppjustert til 3.0-formatet.

Klikk for større bilde
MMC-konsollet er endelig gjort mer fleksibelt med inndeling i seksjoner.


Unix/Linux

R2 kommer med tre funksjoner for bedre samarbeid med Unix/Linux. Den mest spennende her er kanske IdMu (Identity Management for Unix) som gjør at du kan bruke AD-kontrolleren din som NIS (Network Information Service) for å autentisere og autorisere ditt Unix/Linux miljø. I praksis får du en tilleggs-arkfane på brukerne i AD User and Computers.

Videre kommer også MSNFS (Microsoft Service for Network File System) som lar Unix/Linux klienter bruke Windows filesystemet direkte (ingen Samba nødvendig).

Siste nyheten er SUA (Subsystem for Unix-based Applications), som skal gjøre det mulig å kompilere og kjøre kildekode uten emulator. Alt dette tyder på at Microsoft har forstått at Unix/Linux miljøet må tas alvorlig og, ikke minst, utnytte dette til sin egen fordel. Om det faktisk blir brukt gjenstår å se, da de fleste større Open Source-programmer også kommer ferdig i Windows-versjoner allerede.

Fil

Diskquotas har eksistert siden Windows 2000 Server, men sterkt begrensede funksjoner medførte at alle som ønsket diskquotas måtte kjøpe tredjeparts produkter. Nå er heldigvis forbedringene her, og det har blitt en veldig god funksjon.

Microsoft har lisensiert Storage Resource Manager (SRM) fra Veritas, og produktet er langt bedre en de vanlige ”light editions” man tidligere har sett lisensiert. Man kan nå lage quotas baser på kataloger i stedet for hele partisjoner, man kan lage kataloggrupper og sette quotaene samtidig på hele gruppen. Det er innebygde templates, eller man kan lage egne for å sette egne regler.

Rapportering kan sendes til IT- avdeling/administrator og/eller direkte til brukerne som når sine ”limits”. Rapporteringsmuligheten i SRM er i seg selv verdt installasjonen for de som jobber med lagring. Hva med å finne de filene som ikke er blitt brukt på mange år i løpet av minutter eller filduplikater som stjeler diskplass?

Et annet stort pluss med SRM at man kan blokkere filer basert på filendelse, slik at man kan sperre for lagring av for eksempel mp3- og videofiler, eller hvorfor ikke kjørbare filer på dokumentområde. Denne funksjonen kan selvfølgelig lures med å rename filene, men det blir mer tungvint for de som prøver å lure systemet, og det er helt klar et skritt i riktig retning. Trolig vil vi i Longhorn Server se tilsvarende funksjoner som ser på fil og ikke bare filendelsen.

Man kan nå også sette maks størrelse på en katalog uavhengig av hvem som oppretter filer. Dette medfører at man slipper å tenke på at disker med flere funksjoner blir overfylt fordi noen kopiere inn store mengder data på for eksempel felleskatalogen. Har du et Windows Server 2003-basert SAN (Storage Area Network) kan du nå også bruke Quotas ved hjelp av SRM. Skal jeg klage på noe så må det være at man fortsatt ikke kan sette quota på gruppernivå.

Ellers et lite tips; går du inn på ”Properties” på disken og ser på Quota der, så er det identisk med det gamle. Man må bruke SRM-konsollet for mer informasjon.


File Server Resource Manager gir en god forbedring i hvordan du kan begrense brukernes lagringskapasitet på dine filservere.

På SAN-siden har man fått et verktøy som forenkler håndteringen av SAN som har VDS (Virtual Disk Service) støtte. Selvfølgelig ikke like omfattende som det som følger med SAN-løsninger, men godt nok til at man kan opprette, utvide, koble til og fra LUN, styre iSCSI-mål m.m.


Hardware

IPMI (Intelligent Platform Management Interface) er en etter hvert utbredt funksjon på hovedkort som i veldig korte trekk går ut på at hovedkortet har en egen prosessor kalt BMC (Baseboard Management Controller). BMC overvåker konstant hardware og operativsystem, og siden den er uavhengig av operativsystem (OS) og delvis hardware vil den kunne brukes for å rapportere og feilsøke selv ved disk error.

IPMI er en spesifikasjon utviklet av DELL, HP, INTEL og NEC, så kort sagt så er dette en funksjon vi vil få se mer av.

DFS

Distributed File System (DFS) har fått en kraftig oppjustering. De som har brukt den tidligere versjonen er garantert kjent med problemer med filreplikering. Dette er nå endelig løst.

Med oppgradering til R2 blir FRS (File Replication Service) som har fulgt oss siden NT-verden endelig byttet ut med DFS Replication. DFS Replication er en multimaster replication engine som støtter schedulering og gir mulighet for båndbredde-throttling. DFS Replication bruker RDC (Remote Differential Compression) algoritmen som oppdager oppretting, fjerning og endring av data i filer, og replikerer kun disse endringene i stedet for hele filen.


Ressurser

Dette var en oversikt over noen av de nye funksjoner i Windows Server 2003 R2 som er mest matnyttig. For en komplett oversikt, se følgende ressurser:

 Windows Server 2003 R2 (Microsoft)
 Windows Server 2003 R2 Roadmap (Microsoft TechNet)
 Windows Server 2003 R2 Webcasts (Microsoft TechNet)

For mer informasjon om IPMI:
 What is IPMI? (Intel)
 IPMI (Intelligent Platform Management Interface) (Network World)

MMC 3.0:
What's New in MMC 3.0 (MSDN)

 Kilde: ITPro.no

Snikktitt på Windows Server 2003 R2 | Logg inn/opprett konto | 0 Kommentarer

Terskel

Kommentarer eies av respektive skribenter. Vi tar ikke ansvar for innholdet av disse!

 
 
   Toggle Content Relaterte linker
 Mer om Windows Server 2003

Mest leste artikkel om Windows Server 2003:
Guide: Windows Server 2003 ressurser

   Toggle Content Artikkelens poengsum
Gjennomstnitt: 0
Stemmer: 0
Bruk gjerne litt tid på å stemme på denne artikkelen:

Strålende
Veldig god
God
Gjennomsnittlig
Dårlig


   Toggle Content Alternativ

 Utskriftsvennlig side  Utskriftsvennlig side


   Toggle Content Reklame
- Blekkpatroner
- Toner
- Blekkpatron
   Toggle Content XP-Verktøy
 Meny Nettverk Sikkerhet Oppdateringer Søk & Support

   Toggle Content Annonse
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


ITpro TechNett Om TechNett