Loading page ...

HjemForumNedlastningerTips & TriksTemaerKonkurranseHjelp
Google
Web Win-XP.no
Toggle Content
Toggle Content
   Toggle Content Medlemmer

Velkommen Anonym

Brukernavn
Passord


Medlemskap:
Ny i dag: 0
Ny i går: 0
Totalt: 24966

Personer pålogget:
Medlemmer: 0
Besøkende: 71
Søkeroboter: 1
Stab: 0
Administratorer pålogget:

Ingen administratorer er pålogget!

   Toggle Content Siste Fra Forumet
Treff for gamle kjente?
av BjerkneZ Okt 07, 2017

God Jul... igjen :)
av BjerkneZ Okt 07, 2017

God Jul til Win-xp.no!
av kentaarl Nov 12, 2016

Installeringsfeil.
av errenn48 Okt 17, 2014

Bare for morroskyld :)
av Skoony Sep 11, 2014

Flytting av windows 7 fra IDE til SSD--
av JonV Jan 13, 2014   Toggle Content Siste Kommentarer
  Win-XP.no starter en helt ny side
Av mirak
Mandag 28 Oktober @ 19:41

  Guide - Hvordan bruke USB 3G Mobilt bredbånd på PS3 eller XBOX360
Av czartery
Mandag 28 Oktober @ 08:38

  Spotify for film planlegges
Av czartery
Mandag 28 Oktober @ 08:38

  Guide - Hvordan sette opp kablet nettverk mellom Vista og XP
Av czartery
Mandag 28 Oktober @ 08:38

  Fengsel og erstatning for gutta bak The Pirate bay.
Av echeapsnpabacks
Lørdag 06 Juli @ 12:44


   Toggle Content Siste Fra Bruktmarked

 

TA KONTROLL OVER BREDBÅNDSRUTEREN

Skrevet av armana Søndag 25 Februar @ 16:10

De fleste er godt kjent med at man kan sette passord, forelder kontroll og eventuell riktig konfigurasjon opp mot nettleverandør på bredbåndsruteren, men det finnes en god del andre viktige konfigurasjoner som ikke er så kjent blant den vanlige bruker. Tilpasninger er ofte nødvendig for å kunne optimere tjenester som fjerntilgang, P2P-løsninger, IP telefoni, spill, egne tjenere og lignende når man benytter seg av ruteren.


Nettverk

Jeg benytter en Belkin router, men det som blir skrevet her er allment for de aller fleste routere idag. Som regel må man logge seg inn på routeren for å kunne gjøre diverse tilpasninger. Dersom en passord ikke er aktvert, vil som oftest en kunne logge seg på routeren ved å la feltet for passord stå tomt, og deretter trykke enter-knappen / login-knappen. På min Belkin router vil startsiden se slik ut: 


Til venstre kan man se hovedmenyene man kan navigere mellom. Høyre hjørne på toppen viser log in info og status. 

DHCP: 
Det første vi skal se nærmere på er DHCP innstillingen. DHCP benyttes for å dele ut IP – adresser automatisk til maskinene på nettverket. Det er sjeldent noen grunn til å endre dette, men til tider er det behov for å ikke ha full dynamisk tildeling gjennom å sette opp ”lease” i steden. Med dette menes at pc’en beholder samme IP hver gang den slår seg på. 

Til tider kan det også være aktuelt å endre IP segmentet som benyttes. Dette for eksempel hvis man må koble seg på en nettverk via VPN. Ofte benyttes følgende segment 192.168.X.X, men det kan være en ide å endre segmentet til 10.0.X.X. Dette fordi sistnevnte segment er reservert for bruk på lokalnettverk, og benyttes dermed ikke av maskiner direkte tilknyttet internett. 


Bildet viser hvordan DHCP innstillingen kan konfigureres. 

Remote Desktop: 
Windows XP Pro har gitt oss remote desktop tilgangen. Med denne tilgangen har man muligheten til å styre en pc fra en annen pc gjennom nettverket eller internett. Dette kan gjøres ved å finne fram til remote desktop under ”start – tilbehør – kommunikasjon – Remote desktop connection. 
I prinsippet vil man da kunne se skrivebordet til den pc’en en har ”logget” seg på lokalt på pc man jobber med. Brukeropplevelsen blir immidlertid avhengig av hastigheten på tilkoblingen. Normalt vil en slik remote kobling ikke kreve no spesiell konfigurasjon i routeren. Enkelte routere derimot kan ha en sperre for dette. Dersom dette er tilfelle må en se på bruksanvisningen til routeren. Routere som ikke tillater fjerntigang har som regel en egen meny for dette. Ved å aksessere menyen vil det være mulig å fjerne sperren. 

DMZ:
DMZ står for demilitarisert sone. DMZ støttes an en del routere. Normalt anbefalles det ikke å aktivere denne grunnet sikkerhetsmessige årsaker. Immidlertid kan denne funksjonen være aktuell mtp feilsøking. Hvis maskinen settes i DMZ og det man ønsker å oppnå for eksempel er å se om en web-tjener fungerer, vet man at oppsettet på maskinen virker og at problemet trolig ligger relatert til programmer som portforwarding ol. Mer om DMZ kan leses på nettet / routerens bruksanvisning. 

Bromodus:
I startpakkene fra nettleverandører leveres gjerne modem, router og svitsj som en boks.Dette er plassbesparende. Problemet kan være at mulighheten for å justere oppsettet i boksen nettleverandøren er begrenset eller lite brukervennlig (feks tilgang via telnet). Dersom det er ønskelig at en ens private, mer moderne router skal ta over router / svitsj oppgavnene kan man ikke bare koble den på nettleverandør boksen uten videre. Med dette mener jeg den velkjente router bak router problematikken. Om man da skal sette opp videresending av porter må det gjøres i begge routerene. Bridge modusen kan i enkelte routere være vanskelig å komme til, men andre går som lek. 

UPnP: 
Universal plug’n’play støttes av en del rutere og kan for så vidt gjøre jobben enklere i visse tilfeller. Samtidig kan man miste litt kontroll sikkerhetsmessig. Derfor er dene funksjonen som oftest slått av. Teknologien åpner for kommunikasjon hvor en applikasjon /enhet kan sende kommandoer til routeren for konfigurasjonsendringer 

TCP og UDP (port forwarding): 

Jeg har tidligere utgitt en egen artikkel om emnet. Søk i win-xp registere for å finne fram til denne. 

Trafikkpriotering: 

Traffic Shaping og Quality of service støttes av flere og flere routere. Dette er funksjoner som kan gjøre underverker hvis man har en belastet linje og benytter IP telefoni, spill streaming osv. Uten priotering av denne trafikken vil man kunne få redusert kvalitet på lyd og bilde. De fleste routere skal ha en egen meny for dette. Når det spill, finnes det egne routere spesielt designet for dette mtp priotering av trafikk. 

Fildelingsnettverk og P2P: 
Peer to peer kommunikasjon blir mer og mer aktuelt. Også lovlig sett. Mange Nettsider gå over til å bruke Bittorrent for nedlastning av demoer, programmer osv. Jeg nevner Bittorrent da den tilsynelatende er den mest kjente. For best mulig ytelse med løsninger som bittorrent kreves det gjerne at en port åpnes og denne settes opp i bittorrent klienten. 6881 til 6889 er portene som er definert som standard. Enkelte nettleverandører har har immidlertid nedsatt hastighet på denne ommunikasjonen, og det kan være en fordel å bruke andre porter.     
Ta kontroll over bredbåndsruteren | Logg inn/opprett konto | 0 Kommentarer

Terskel

Kommentarer eies av respektive skribenter. Vi tar ikke ansvar for innholdet av disse!

 
 
   Toggle Content Relaterte linker
 Mer om Nettverk


   Toggle Content Artikkelens poengsum
Gjennomstnitt: 3
Stemmer: 4


Bruk gjerne litt tid på å stemme på denne artikkelen:

Strålende
Veldig god
God
Gjennomsnittlig
Dårlig


   Toggle Content Alternativ

 Utskriftsvennlig side  Utskriftsvennlig side


   Toggle Content Reklame
- Blekkpatroner
- Toner
- Blekkpatron
   Toggle Content XP-Verktøy
 Meny Nettverk Sikkerhet Oppdateringer Søk & Support

   Toggle Content Annonse
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


ITpro TechNett Om TechNett