Loading page ...

HjemForumNedlastningerTips & TriksTemaerKonkurranseHjelp
Google
Web Win-XP.no
Toggle Content
Toggle Content
   Toggle Content Medlemmer

Velkommen Anonym

Brukernavn
Passord


Medlemskap:
Ny i dag: 0
Ny i går: 0
Totalt: 24966

Personer pålogget:
Medlemmer: 0
Besøkende: 70
Søkeroboter: 0
Stab: 0
Administratorer pålogget:

Ingen administratorer er pålogget!

   Toggle Content Siste Fra Forumet
Treff for gamle kjente?
av BjerkneZ Okt 07, 2017

God Jul... igjen :)
av BjerkneZ Okt 07, 2017

God Jul til Win-xp.no!
av kentaarl Nov 12, 2016

Installeringsfeil.
av errenn48 Okt 17, 2014

Bare for morroskyld :)
av Skoony Sep 11, 2014

Flytting av windows 7 fra IDE til SSD--
av JonV Jan 13, 2014   Toggle Content Siste Kommentarer
  Win-XP.no starter en helt ny side
Av mirak
Mandag 28 Oktober @ 19:41

  Guide - Hvordan bruke USB 3G Mobilt bredbånd på PS3 eller XBOX360
Av czartery
Mandag 28 Oktober @ 08:38

  Spotify for film planlegges
Av czartery
Mandag 28 Oktober @ 08:38

  Guide - Hvordan sette opp kablet nettverk mellom Vista og XP
Av czartery
Mandag 28 Oktober @ 08:38

  Fengsel og erstatning for gutta bak The Pirate bay.
Av echeapsnpabacks
Lørdag 06 Juli @ 12:44


   Toggle Content Siste Fra Bruktmarked

 

BØR VI TA I BRUK WINDOWS VISTA?

Skrevet av FredrikK92 Mandag 27 Oktober @ 14:03

Eller skal vi vente på Windows 7? Windows Vista har som kjent kommet med den magiske Service Pack 1. Ikke det at Service Pack 1 nødvendigvis gjør magiske ting på PCen din (selv om det for mange vil virke sånn), men magien ligger i at mange bedrifter velger å vente på den første servicepacken til et produkt før de implementerer det.


Windows VistaDet å vente på en Service Pack er historisk sett riktig, men man glemmer at dagens oppdateringsteknologier gjør at man får oppgradert systemet jevnlig og automatisk slik at vi får fordelene som vi tidligere måtte vente på servicepackene for å få.

Servicepackene kommer ikke like raskt som tidligere. Tenker man tilbake på eldre systemer, som for eksempel Windows 2000, så kom første servicepack rundt et halvt år etter lansering og de påfølgende med 6-12 måneders intervaller i den første leveperioden.

Windows XP som er det første operativsystemet som virkelig følger den nye metoden å oppdatere seg på (tidligere versjonen kunne også oppdateres via internett, men det var mer en ekstrafunksjon enn en integrert del av systemet) har bare hatt 3 servicepacks på 6 år.

Dette betyr også at det nødvendigvis ikke er behov for å vente på den første servicepacken før man implementere nye systemer.


SP1

Når det gjelder Vista ble de fleste alvorlige problemene fikset de første 6 månedene, og hadde man fulgt den gamle tankegangen hadde nok Service Pack 1 (SP1) blitt lansert da, men SP1 skulle også ha en del funksjoner som ikke ble ferdig til utgivelsen og den ble også timet opp for å passe inn med Windows Server 2008.

Nå er jo SP1 lansert og jeg tror at SP1 gjorde Vista til det produktet Microsoft egentlig ville lansere. Endringene som har blitt gjort er store, stort sett usynlige for øye, men veldig følbare for brukerens opplevelse.

Egentlig snakker vi om Microsoft Windows Vista versjon 1 og versjon 2. Hadde de byttet navn og litt på utseende hadde de nok unngått den største utfordringen som nå er at det er så mange som har fått et dårlig inntrykk av versjon 1, og disse tror at versjon 2 er identisk med versjon 1.

Det vi ser er at SP1 har fikset barnesykdommene og gjort Vista til et modent og stabilt operativsystem. Er du en av de som avviste Vista versjon 1 bør du gi versjon 2 en sjanse til.


Vente på Windows 7?

En diskusjon som fort dukker opp er at man kan jo like godt kan vente på Windows 7. Men Windows 7 er fortsatt langt unna og man bør bare innse at man mest sannsynlig vil vente på Service Pack 1 til den også. Vi snakker da fort om 3 år eller mer før dette er på plass.

Det vil heller ikke komme noen Service Pack 4 for Windows XP, så før man aner ordet av det sitter man med et foreldet operativsystem (OS) som ikke blir oppdatert og har sikkerhetsfunksjoner som ikke er tilpasset dagens krav.

Man kan også være sikker på at Windows 7 ikke blir gitt ut før det er helt ferdig. Dette igjen kan medføre at Windows 7 ikke kommer så tidlig som vi tror (2010?). Første lukkede testversjon kommer i slutten 2009 engang (PDC) med en trolig mer public tilgjengelig versjon for registrerte brukere av Microsoft Connect første kvartal 2009.

Resten av 2009 blir trolig brukt for testing og nye betaer, med en beta tilgjengelig for alle sent på året eller tidligst sommeren 2009. Erfaringsmessige går det 1 til 1,5 år fra public beta til lansering. Dette er bare mine tanker om Windows 7-utviklingen. Jeg tror ingen egentlig kan si noe sikkert, for som tidligere nevnt, Windows 7 blir ikke gitt ut før det er ferdig.


Bedriftens applikasjoner

Nye versjoner av applikasjoner kan få store konsekvenser for de som blir sittende på et Windows XP-miljø. Vi vet erfaringsmessig at mange programprodusenter ikke støtter eldre versjoner av operativsystemer. Erfaringen fra da XP kom viste at ca. 2 år etter lanseringen av XP sluttet mange å støtte Windows 2000.

En annen utfordring er at programprodusenter ofte er trege når det kommer til å supportere nye versjoner av operativsystemer. Det betyr at selv om Windows 7 er ferdig, er det ikke sikkert dine viktige programmer virker eller er støttet på denne plattformen.

Trolig vil alt som virker på Vista også fungere på Windows 7, da kjernen i Windows 7 bygger videre på kjernen til Vista. Uttalelser Steve Ballmer kom med under høsten Teched Live underbygger dette.

Kjører man Windows XP vil man altså få samme kompatibilitetsutfordringer når Windows 7 kommer, samtidig som man vil få den upløyde marken som kommer med et nytt OS, spesielt hvis man må være tidlig ute. Vista er tross alt veldokumentert, utprøvd og er kvitt barnesykdommer. Overgangen fra Vista vil være mye mindre enn XP til Vista. Maskinvarekravet til Windows 7 vil også være de samme som for Vista.

En stor fordel ellers er at hvis man i dag begynner å implementere Vista vil man være rustet for Windows 7 også. Infrastrukturen du bruker for Vista Deployment vil være den samme som brukes for Windows 7.


Sikkerhet

Skal man se på andre aspekter er sikkerhet et veldig viktig tema som opptar de fleste. I en sammenligning mellom Windows XP sitt første år og Windows Vista hadde XP 26 sikkerhetsoppdateringer, mens Vista bare hadde 9. Frem til april 2008 hadde det kommet 33 sikkerhetsoppdateringer, hvorav 17 hadde liten eller ingen påvirkning på standard brukere.

Informasjonen fra Microsoft Malicious Software Removal Tool viser at Vista har 60,5 prosent lavere infeksjonsrate. Dette skyldes bedre koding og verktøy som ”User Account Control ”(UAC).

En annen side er datasikkerhet, kanskje det mest oversette sikkerhetsaspektet i dag. Hva gjør du hvis en bærbar pc forsvinner? Hver dag får Gardemoen flyplass inn flere gjenglemte bærbare pc-er. Tyveri av bærbare er også økende. Med Vista sin BitLocker-funksjon aktivert kan du sove godt enten maskinen er glemt igjen eller stjålet da dataene er kryptert og ubrukelig i andre sine hender.


Drivere og applikasjoner

Driverstøtte er også er viktig tema og antall enheter støttet er nå over 80.000, dette er 50.000 mer enn ved lansering. Applikasjonsstøtten er også kraftig forbedret. Noen ganger kan det trenges en programoppdatering (shims) eller bare en omgang med Windows Update.

49 av de 50 mest populære nedlastingene på Download.com er Vista-kompatible og 99 av NPDs topp 100 likeså.


Økonomi

I følge undersøkelser foretatt av GCR er det en besparelse på ca 1.250,- kr i året per pc på gå over til Windows Vista fra Windows XP. Disse besparelsene går på ting som oppstart fra dvalemodus, mer effektive søk, selvreparerende funksjoner, enkel administrasjon og ikke minst at det gjør brukerne mer effektive.

IDC tester viser enn reduksjon i søketiden på hele 42 prosent og at antall mislykkede søk blir redusert med 16 prosent.

Å ikke finne det man søker etter blir fort dyrt. IDC sin undersøkelse viste at bedrifter risikerer å tape opptil 70.000 kroner per år per bruker fordi brukeren ikke finner informasjon de trenger og må rekonstruere data som finnes fra før.

Undersøkelser viser også at det er mye å hente i produktivitet i tillegg til økonomiske besparelser.


Enklere administrasjon

Administrasjonsmessig er det også mye å hente. Bedre utrullingsverktøy som gratisverktøyet MDT (Microsoft Deployment Toolkit) og storebror System Center Configuration Manager 2007 R2 gjør det enklere å rulle ut, og kunde-caser viser redusert supportbehov.

Det finnes også mange enkle funksjoner som forenkler hverdagen for brukeren. Blant annet ”Previous Version” som gjør at du kan finne tilbake til tidligere versjoner av dokumentene dine hvis du sletter noe ved en feiltagelse eller som de fleste av oss har gjort en gang eller ti; glemme ”Lagre som” når vi skal bruke et eksisterende dokument som mal for et nytt og dermed fjerner viktig data som må gjenskapes.

Andre ting som kan være med på å forbedre administrasjonen og dermed å redusere utgiftene er de nye innstillingen som har kommet i Group Policy. Disse nye innstillingene er baser på tilbakemeldinger fra brukerne. Et godt eksempel på nye innstillinger er at man nå kan nekte eller godkjenne hardware. For eksempel kan man nekte alle USB-disker med unntak av en spesiell type/modell.

Kombinert med Windows Server 2008 får man enda flere muligheter. For eksempel kan man mappe opp stasjoner grafisk, endre lokal brukerdatabase (legge domenebrukere inn i gruppen Administratorer) eller rett og slett bytte passord på lokal administrator.


Konklusjon

Konklusjonen er at om man testet ut Windows Vista før Service Pack 1 kom, så bør man gi den en ny sjanse da produktet er et helt annet i dag. Har man et Windows-miljø man må uansett på et tidspunkt oppgradere til en "Vista kjerne"-versjon, og det vil da være bedre å gjøre dette kontrollert nå enn å måtte ta et svalestup inn i Windows 7 med en gang det er klart.


Ressurser
Microsoft.com/Springboard.
Microsoft.com/norge/WindowsVista.
Technet.microsoft.com/DesktopDeployment.


Kilde: Olav Tvedt, ITpro.no | Republisering tillatt | Del på Facebook
Bør vi ta i bruk Windows Vista? | Logg inn/opprett konto | 2 Kommentarer

Terskel

Kommentarer eies av respektive skribenter. Vi tar ikke ansvar for innholdet av disse!

Re: Bør vi ta i bruk Windows Vista? (Poeng: 1 )
av kakee Søndag 02 November @ 11:24
(Brukerinformasjon | Send en beskjed)
Tørr ikke, Gidder ikke - Linux FTW! Cheesy Grin


Re: Bør vi ta i bruk Windows Vista? (Poeng: 1 )
av Spion2005 Søndag 09 November @ 23:39
(Brukerinformasjon | Send en beskjed)
det er bedre at du/de må vent til Win 7 kom enn kjøp Vista ut/med SP1.


 
 
   Toggle Content Relaterte linker
 Mer om Windows Vista

Mest leste artikkel om Windows Vista:
Bootbar Longhorn 4015

   Toggle Content Artikkelens poengsum
Gjennomstnitt: 0
Stemmer: 0
Bruk gjerne litt tid på å stemme på denne artikkelen:

Strålende
Veldig god
God
Gjennomsnittlig
Dårlig


   Toggle Content Alternativ

 Utskriftsvennlig side  Utskriftsvennlig side


   Toggle Content Reklame
- Blekkpatroner
- Toner
- Blekkpatron
   Toggle Content XP-Verktøy
 Meny Nettverk Sikkerhet Oppdateringer Søk & Support

   Toggle Content Annonse
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy


ITpro TechNett Om TechNett