AutoHotKey: 5 skripter for økt produktivitet
Da vi begynte å bruke AutoHotKey forbandt vi det først og fremst med teksterstatning og som et generelt makroprogram. Det har i ettertid vist seg at programmet har et potensiale som strekker seg betydelig lengre enn dette. I denne artikkelen skal vi presentere et knippe av mer avanserte og praktiske skripter som alle har ett fellestrekk: De øker potensielt graden av produktivitet ved bruk.OBS! For å kunne bruke noen av disse skriptene må du på forhånd ha installert programmet AutoHotKey.

 1. Enkel tilgang til dine favorittmapper - Nå dette skriptet er aktivert trykker du (mens du er i en mappe) på den midtre museknappen (ofte musehjulet) og du vil få opp en meny med dine favorittmapper, slik at du raskt kan navigere deg til de mappene du ofte bruker. Dette forutsetter at du på forhånd setter opp hvilke mapper du ønsker rask tilgang til.  Ved bruk har denne metoden spart meg for noen sekunder her og der, noe som blir mange minutter i løpet av en arbeidsdag og etter hvert timer og dager i løpet av et år. I tillegg skal du kunne legge inn snarveier til programmer du ofte bruker. Det kan også være dokumenter, regneark osv.

  - Last ned.

 2. Gjennomsiktige vinduer - Du trenger faktisk ikke et eget program til dette. Ved hjelp av dette skriptet kan du oppnå samme funksjonen. Den er også utrolig lett tilgjengelig via å holde nede Ctrl + Shift og rulle hjulet frem og tilbake for å gjøre vinduene du holder musepekeren over mer eller mindre gjennomsiktige.

  Fordelen med dette skriptet er enkelt nok bedre oversikt over hva som skjer på skrivebordet. Kanskje du har noe som laster ned som du ønsker å holde et øye med, eller kanskje ser du på et program samtidig som du jobber med et dokument, men plassen er for liten. Da kan du enkelt gjøre vinduet du jobber med delvis gjennomsiktig slik at du kan følge med på vinduene/programmene som ligger bak.

  - Last ned.

 3. Bytt mellom flere skrivebord - Hvis du kun ønsker flere skrivebord uten masse fiksfakseri og funksjoner, trenger du faktisk hverken Dexpot eller Microsofts Virtual Desktop Manager. Alt du trenger er dette skriptet som, når aktivert, lar deg bytte mellom skrivebordene ved å bruke Alt + tastene 1-4 og Alt 0 for å avslutte skriptet. Standard er 4 skrivebord, men dette kan endres etter behov.

  Nå kan du dele opp arbeidet ditt mellom flere skrivebord slik at du ikke trenger å bli distrahert av programmer som drar bort oppmerksomheten (nettleser, film, spill etc...).

  - Last ned.

 4. Minimer vinduer med Capslock - Hverken mer eller mindre. Kan ofte være praktisk hvis du ønsker å legge ned en eller to vinduer, men ikke alle (Windowstast + M). Capslock er også gjerne en overflødig tast. Personlig bruker jeg den aldri og ser gjerne at den kan få en ny dedikert oppgave. Med andre ord er den i mine øyne den perfekte tasten til å minimere vinduer.

  Ved å lage et nytt skript til AutoHotKey (.ahk) og legge inn følgende: Capslock::WinMinimize,A vil du med et trykk på Capslock minimere det aktive vinduet. Ikke akkurat et avansert skript, men nyttig er det absolutt.

  Mer om dette kan du lese i artikkelen Turn Your Capslock Key Into a Dedicated Minimize Button.

 5. Angrefrist på avsluttede programmer - Gone In 60 Seconds er ikke bare en film. Det er også navnet på dette skriptet som gir deg en angrefrist på 60 sekunder til å tilbakekalle et avsluttet program. Dette kan være til uvurderlig hjelp i situasjoner hvor du uheldigvis fikk avsluttet et program du jobbet med.  Denne funksjonen burde faktisk allerede vært inkludert i Windows, men siden det ikke er det anbefaler jeg dette skriptet på det sterkeste ettersom dere garantert etter hvert kommer i en situasjon hvor dere ville ønsket dere hadde gjort det.

  - Last ned Ferdigkompilert eller som skript.
Dette er imidlertid kun noen få utvalgte muligheter AutoHotKey gir oss brukere. Enten du lager et skript selv eller benytter andres allerede ferdige skript, finnes det nesten uendelige muligheter til å løse et problem (gjerne et du ikke visste du hadde). Texter er et godt eksempel på et produkt som har blitt overveldende populært og som har blitt trykket til manges bryst som en ener innen teksterstatning, pga sitt enkle og brukervennlige ytre.

Texter er imidlertid kun en av mange tilgjengelige skripter eller ferdigkompilerte programmer utarbeidet fra AutoHotKey. En rekke godbit-skripter kan du finne i AutoHotKeys eget forum, eller deres showcase-liste over de anntatt beste skriptene.

Innlegget er også publisert på forfatterens blogg, Leif Dalands blogg - IT & Produktivitet.

Diskutèr dette temaet i forumet.This article comes from Win-XP.no
http://win-xp.no

The URL for this story is:
http://win-xp.no/Sections/op=viewarticle/artid=74.html